İşte bu son teknoloji ürünü, ultra hızlı kablosuz teknolojinin Wi-Fi 4 ve Wi-Fi 5'ten farkı. 

Wi-Fi adlandırma bir makyaj kazanıyor - ve çok kısa bir süre değil.

Şimdiye kadar, Wi-Fi standartları 802.11g, 802.11n ve 802.11ac gibi özelliklere sahip alfanümerik bir çorba olmuştur. Ve eğer bu yeterince kötü olmasaydı, mektuplar hiçbir şeyi "kastetmedi" gibi görünmüyordu. Sadece 11g'den 11g daha hızlı mı? Aslında, hayır - daha yavaş.

Bu nedenle, kablosuz ağ standartlarını yöneten endüstri konsorsiyumu olan Wi-Fi Alliance, farklı Wi-Fi nesillerini yeniden markalaştırıyor. Wi-Fi'nin en yeni ve en hızlı sürümü 802.11ax olacak, ancak böyle pazarlanan cihazları görmeniz pek mümkün değil. Bunun yerine, 802.11ax standardı daha basit bir şekilde Wi-Fi 6 olarak etiketlenecektir. Neden 6? Çünkü kablosuz ağ standardı'nın altıncı neslidir. Nigel Tufnel'in 11'in 10'dan büyük olduğunu bildiği gibi, Wi-Fi Alliance, Wi-Fi 6'nın Wi-Fi 4'ten daha hızlı olduğu Wi-Fi 5'ten daha hızlı (okuma: daha iyi) olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Samsung'un Galaxy S10'u piyasaya sürmesini izlediyseniz, telefonun Wi-Fi 6'yı desteklediğini savunmuş olabilirsiniz; Wi-Fi 6 özelliğine sahip ilk telefon. Wi-Fi 6 desteği ile bu yıl daha sonra piyasaya sürülen tabletler, TV'ler, dizüstü bilgisayarlar, kapı zilleri, çamaşır makineleri, yönlendiriciler ve diğer aygıtlarla birlikte başka telefonları da göreceksiniz.

Wi-Fi 6 nedir ve önceki Wi-Fi lezzetlerinden nasıl daha iyidir? Wi-Fi denizine girip öğrenelim.

 

Nesil tarafından Wi-Fi

Wi-Fi 6, bir karşılaştırma tablosunda gösterilmeyen bir takım yeteneklere sahiptir, ancak Wi-Fi 6'nın önceki iki Wi-Fi sürümüyle karşılaştırmasının temellerini açıklamak için böyle bir grafikle başlayalım.

scascaxzss

İlk üç Wi-Fi nesli
Yeni isimlendirme şemasıyla, Wi-Fi Alliance Wi-Fi 4'te atlıyor - Bölüm 4: Yeni Bir Umut ile başlayan Star Wars serisine benziyor. Ve Yıldız Savaşlarında olduğu gibi, Wi-Fi 6'ya üç ön seçim olmadan ulaşamadık. Wi-Fi Alliance'ın yeni sürüm numaraları, ilk üç nesil Wi-Fi'ye kadar uzanmıyor, ancak resmi olarak yeniden adlandırılmasalar bile, eşleşmeleri kolay:

Wi-Fi 1 = 802.11a
Wi-Fi 2 = 802.11b
Wi-Fi 3 = 802.11g
Ancak, uzun lafın kısası: 802.11g'de veya daha yavaş olan bir ürününüz varsa, muhtemelen oldukça eskidir.

Wi-Fi 6 avantajları
Wi-Fi 6, önceki versiyonlara göre 9.6Gbps'ye kadar teoride daha yüksek bir maksimum veri hızına sahiptir, ancak gerçek dünya senaryolarında bu en yüksek hıza ulaşmanız pek mümkün değildir; Wi-Fi 6, daha yüksek veri oranlarından daha iyi bir performans sergiliyor. Belki de en büyük avantajı, kalabalık Wi-Fi ağlarını mevcut Wi-Fi 5 standardından daha etkin bir şekilde yönetebilmesidir.

Wi-Fi 6'nın yüksek veri hızı sadece birden fazla cihaz arasında dolaşmak için daha fazla bant genişliği sağlamakla kalmaz, aynı zamanda performans yavaşlamadan bu cihazları daha iyi yönetmesine yardımcı olacak yeni teknolojiler sunar. Çünkü 2019’da artık internete bağlı tek bir PC’ye sahip değilsiniz. Bunun yerine, belirli bir akşamda TV'nizde Netflix'i izliyor olabilirsiniz, çünkü diğer önemli arkadaşınız ya da oda arkadaşınız bir tablette Hulu izliyor, çünkü çocuğunuz bir dizüstü bilgisayarda Fortnite'ı oynuyor, üçünüz de Twitter, Reddit, Instagram veya Pinterest'i kontrol ediyor. Akıllı buzdolabı, çamaşır makinesi ve kapı zili gibi telefonlarınızı da ağınızda kontrol edebilirsiniz.

Wi-Fi Alliance'a göre, Wi-Fi 6 erişim noktaları, çok kullanıcılı çoklu giriş, çoklu çıkış (MU-MIMO) ve ortogonal frekans bölmeli çoklu erişim sayesinde aynı anda daha fazla sayıda cihazı kullanma konusunda daha usta olacak OFDMA). MU-MIMO, aynı anda daha fazla veri aktarımına izin verir, yönlendiricinize aynı anda çok sayıda cihazı kullanma konusunda daha fazla yetenek sunar ve OFDMA verimliliği arttırır ve gecikmeyi azaltır ve her kanalda daha fazla cihazın çalışmasına izin verir.

Ve daha çok kanal var. Wi-Fi 6'da sekiz MU-MIMO veya mekansal kanal bulunur - Wi-Fi 5 ile aldığınız sayıyı iki katına çıkarın - yönlendiricinize evinizdeki çeşitli Wi-Fi cihazlarından veri göndermek ve almak için daha fazla yer verin.

Daha fazla cihazla daha etkili konuşabilmenin yanı sıra, Wi-Fi 6 akıllı ev cihazları için daha iyi batarya ömrü sunar. Yönlendiricinizin IoT cihazlarıyla iletişim kurma konusunda daha akıllı olmasını sağlayan Hedef Uyandırma Süresi (TWT) özelliği sayesinde, işlerini yaparken daha fazla uyuyabilmeleri ve daha az uyanabilmeleri için.

Wi-Fi 6'yı ne zaman alabilirim?
Bu baharda ilk Wi-Fi 6 cihazını göreceğiz. Samsung Galaxy S10, Wi-Fi 6 desteği ile ilan edilen ilk telefon ailesidir - 8 Mart sürümünden önce ön sipariş vermeye hazırlar. Diğer telefonların tablet, dizüstü bilgisayar ve diğer cihazlarla birlikte takip etmesini bekleyebilirsiniz.

Elbette bir yakalamak var: Wi-Fi 6 cihazlarınızın en iyi hızlarda çalışması için, bir Wi-Fi 6 erişim noktası ile iletişim kurması gerekir. Bunlar da şimdi kandırmaya başladı, şimdi dışarıdaki TP-Link router'larla başlayıp yılın ikinci yarısında Netgear's Orbi mesh router ile devam ediyor.

Bu arada, Wi-Fi 6 cihazları Wi-Fi 5 ve daha eski yönlendiricilerle mükemmel çalışacaktır. Sadece bir Wi-Fi 6 bağlantısı olsaydı, olduğu kadar hızlı ya da verimli bir şekilde iletişim kurmazlar.