Şu an telefonlarımızda neden 5G'ye ihtiyaç duyduğumuzu, mobil sektördeki herkesin denediği gibi göstermek zor.

 

Barcelona Hospital Clinic'teki gastrointestinal cerrahi servisinin başı olan Dr. Antonio de Lacy, MWC 2019'dan gerçek bir ameliyat gerçekleştiren bir ekibe rehberlik ediyor. Ameliyathanedeki ekrandaki sarı çizgi de Lacy tarafından şehir genelinde yapıldı.

Önümdeki büyük sergideki sahne, Grey's Anatomy'den bir şeye benziyor. Bir doktor ve hemşire ekibi, beyaz bir bezle örtülmüş bir hastanın üzerine yaslanırken, ameliyat masasının yanında bir TV ekranı hastanın kolonunun bir videosunu görüntüler.

Aniden, bu videoda sarı bir çizgi belirerek doktorların nerede kesileceğini gösterir. Bir ses bir hoparlörden geliyor ve sakince cerrahlarla konuşuyor.

Barselona’da 2019’da Mobile World Congress’te yaşıyorum ve uzaktaki bir yerden yardımcı olan bir doktoru içeren dünyanın ilk canlı ameliyatı olarak faturalandırılanı izliyorum. Barselona Hastane Kliniği'ndeki gastrointestinal cerrahi servisinin başı olan Dr. Antonio de Lacy, MWC'de bulunuyor ve şehir genelindeki sağlık ekibine tavsiyelerde bulunuyor. Gerçek zamanlı olarak, herhangi bir gecikme olmadan, ekip, hastanın kolonunun bir videosunda ne çizdiğini görüyor ve bu onlara tam olarak ne yapacaklarını söylüyor.

Bu bir TV şovu değil. Bu gerçek. Ve bu yalnızca dünyada yayılan yeni 5G ağ teknolojisi sayesinde mümkün. Barselona hastanesinde Vodafone'dan canlı bir 5G ağı ve MWC'nin gerçekleştiği Fira Gran Via'nın 4. Salonunda canlı bir 5G ağı var.

MWC'yi kuran mobil ticaret kuruluşu GSMA'nın CEO'su John Hoffman, "Bu gerçekten devrimci ve 5G'nin bize getireceği faydalardan yalnızca bir tanesi." Dedi.

5G, kablosuz ağların hızını, kapsamını ve yanıt vermesini önemli ölçüde artırabilen, yaşamı değiştiren bir teknoloji olarak lanse edildi. Bugünkü tipik hücresel bağlantınızdan 10 ila 100 kat daha hızlı çalışabiliyor ve hatta evinize giden bir fiber optik kabloyla elde edebileceğiniz her şeyden daha hızlı çalışabiliyor. Gecikme, Wi-Fi'nin sağladığından daha düşük.

Teknolojinin sağlık hizmetleri ve diğer alanlar için büyük etkileri olabilir. De Lacy, “Dünyadaki tüm insani tıp bilgisi her 18 ayda bir ikiye katlanıyor, bu nedenle tüm doktorların en son gelişmelerden haberdar olmalarının imkânı yok. Uzaktan daha az deneyimli bir uzmana sahip olan uzman doktorlar, hastalar için sonucu büyük ölçüde iyileştirme kabiliyetine sahiptir. Fakat önce mesajın yeterince hızlı bir şekilde iletilmesi gerekiyor; Çok düşük gecikmeler çok önemlidir. Bir talimat göndermek ve almak için gereken süredeki gecikmeler bir ölüm kalım meselesi olabilir.

Lacy Çarşamba günkü gösteriden sonra CNET'e "5G varken gecikmeniz yok." Dedi. Takımının yaklaşık on yıl boyunca uzaktan yardımlı ameliyatları denediğini, ancak 5G gelene kadar ihtiyaç duyulan yanıtı alamadığını söyledi.

Lacy, "[5G] 'den önce görüntüyü dondurmalıyız ve çizebilirsiniz, ancak cerrah devam ediyor," dedi.

Geri kalan akıllı telefon kullanıcılarımız için, aslında 5G'ye ihtiyacımız olan neden henüz belli değil. Tüketicilere ultra hızlı ağ teknolojisinin gerçek faydalarını göstermek, endüstrinin bu yıl karşılaştığı en zorlu engellerden biri olabilir. Sonunda, hepimiz 5G cihazlara sahip olacağız, ancak katil kullanımı yoksa, 4G cihazı yerine 5G telefon için yüzlerce daha fazla para kazanmamızı sağlamak, en azından daha fazla uygulama ve hizmet mevcut olana kadar zor bir satış olabilir. 5G içine.

5G'nin ilk çıkışı
Tüm 5G'nin beklenen faydaları için, teknolojinin nasıl olacağını tam olarak anlamak zor. Herkes hız avantajlarından yararlanıyor - tüm bir TV sezonunu saniyeler içinde indirebilirsiniz - ancak 5G telefonlarımızı aldığımızda hepimizin yapacağı çok fazla indirme ve akış var. Teknolojinin demoları sanal gerçeklik ve oyun gibi şeylere çarpıktır, ancak burada 5G bağlantısı ile Wi-Fi arasındaki farkı söylemek zordur.

Şu anda 5G'den gerçekten yararlanan hiçbir uygulama bulunmuyor. Teknoloji tasarlanırken, telefonlara değil, telefonlara bağlanmak anlamına geliyordu, diyor Ericsson'daki ağların başkanı Fredrik Jejiling. Akıllı ev cihazlarını, arabaları, fabrikalardaki robotları ve diğer eşyaları içerir. Katil 5G mobil uygulamasının ne olacağı tam olarak belli değil.

“Uber'i 4G'den çıkartacağımızı kim düşünebilirdi?” Jejiling, Salı günü MWC 'de düzenlenen bir röportajda söyledi. “Etrafta çok fazla inovatif insanımız olduğunu biliyoruz. Bu adamların elindeki harika teknolojiyle büyülü şeyler olabilir.”