The Wall Street Journal'a göre Google’ın araştırması ve diğer işler DOJ tarafından soruşturulacak. ABD Adalet Bakanlığı, The Wall Street Journal tarafından

Cuma gününün sonundaki bir rapora göre, Google’ın bir anti-tröst soruşturmasını başlatmaya hazırlanıyor.

Raporda, departmanın Google’ın arama uygulamalarını ve diğer işletmelerini incelemesi bekleniyor. Federal Ticaret Komisyonu birkaç yıl önce Google’ı araştırsa da, bu sefer DOJ’un soruşturmayı yürütmesi için bir kenara çekilecek.

2013 yılında yapılan iki yıllık bir soruşturmanın ardından, FTC oy birliğiyle Google'ın taraflı arama sonuçları iddialarının ardından antitröst yasalarını ihlal etmediğine karar verdi. DOJ'un antitröst bölümü, son birkaç haftadır "sonda için zemin hazırlığı yapıyor" dedi.

Ne Google ne de Adalet Bakanlığı derhal yorum yapma talebine cevap vermedi.

Adalet Bakanlığı’nın hamlesi Google’ın ve diğer Silikon Vadisi devlerinin ABD’de yenilenen antitröst incelemesiyle karşı karşıya kalmasıyla geliyor. Demokratik 2020 başkan adayı olan Senatör Elizabeth Warren, Google, Facebook ve Amazon da dahil olmak üzere büyük teknoloji şirketlerinden ayrılmak için platformunun anahtar bir parçası haline geldi. Bu ayın başlarında, bir Facebook ortak kurucusu olan Chris Hughes aynı zamanda yaratılmasına yardım ettiği şirketin dağılmasını istedi.

Şubat 2018'de, Başkan Donald Trump, Federal Ticaret Komisyonu liderlik seçimi ile büyük teknoloji şirketlerini soruşturmaya açık olduğunu işaret etti.

Geçtiğimiz Eylül ayında yapılan eski ABD Başsavcısı Jeff Sessions’ın, Google ve Facebook’un teknoloji endüstrisindeki sorunlara bakmak için bir görev gücü oluşturduktan sonra muhafazakar görüşleri bastırıp bastıramayacağını tartışmak üzere genel avukatlarla bir araya geldiği bildirildi. Ancak, Kasım ayında Oturumlar bir kez düştüğünde, Adalet Bakanlığı ile takip etme planı rafa kaldırıldı.

Dergi raporu, Mart ayında Google’ın antitröst veya tüketici koruma yönetmeliklerinin ihlaliyle ilgili soruşturma başlattığını rapor ediyor.

Google ayrıca Avrupa’daki düzenleyicilerden gelen antitröst baskılarıyla karşı karşıya kaldı. Mart ayında, arama devi "kötü niyetli" çevrimiçi reklam uygulamaları için Avrupa Komisyonu'ndan 1,7 milyar dolar para cezası aldı. Komisyon, Google’ın hakimiyetini rakiplerinin arama reklamlarını üçüncü taraf web sitelerine yerleştirmesini engelleyerek sınırlandırdığını söyledi.

Geçen yıl, AB'nin yürütme kolu Google’a mobil işletim sistemi Android’deki haksız ticari uygulamalar için 5 milyar dolarlık rekor kırdı. Soruşturma, Google’ın belirli Google uygulamalarını ve hizmetlerini Android telefonlara önceden yüklemelerini gerektiren telefon üreticileriyle ilgilenmeye odaklandı. AB para cezasını açıkladıktan sonra, Trump "Sana söylemiştim" tweetledi.