Bükülebilir ekranlı telefonlar gerçektir ve alışmak biraz zaman alacak. 

 

İşkenceyle sınırlandırılan haftalarca sürdüğü haftalar süren Samsung, sonunda elime Galaxy Fold koydu. Şimdiye kadar vahşi bir kaç saat oldu. Samsung'un bir sabah brifingi için Fold'u gizlediği aydınlatmalı, aynalı kutuyu açmanın ilk acelesi vardı. Sonra onu ilk defa açmanın heyecanını - tamamen açık - hissettim. Ve üç aktif penceresi olan yeni bir navigasyon sistemiyle yoluma girdiğimde zorlu anlar oldu. Ama en baştan başlayalım, neredeyse 2.000 $ 'lık Galaxy Fold'u ilk kez kullanmak nasıl bir şey.

İlk fark ettiğim şey, Fold'ı standından kaldırdığım ağırlıktı. Örtüsünü ve pürüzsüz, parlak cam desteğini takdir ettim. Ve sonra ikiye büktüm. Beklediğim an buydu. Fold'u fiziksel düzeyde anlamak, cihazı kapatmak ve tekrar açmak için ne kadar ağırlık atmanız gerektiğini hissetmek istedim. O büyük menteşenin düzgünlüğünü ölçmek için "kanatlar" açılır ve kapanır. Zor değil, ama bilinçli olmanız gerekiyor ve Fold'un sizden istediği gücü biraz seviyorum.

Plastik iç ekranı ve çerçevesiyle birlikte büyük bir çentiği olabilir, ancak Fold hala birinci sınıf yapışkan bir cihaz gibi hissediyor.

Evet, Galaxy Katlama'yı keşfettiğim için heyecanlıyım. Hayır, dayanıklılığı ve kullanılabilirliği ile ilgili sahip olduğum bazı sorulara kör değilim, ancak bu noktada tamamen farklı bir tür cihaz öğrenme yeniliği sarhoş edici. Bir fuarda bir konferans salonunda sadece birkaç dakika tuttuğum Huawei Mate X'ten sonra, bu gerçekten kullanma şansım olan ikinci katlanabilir telefon.

Bizi gözden geçirenleri Galaxy Katlama'dan çok uzak tutup - bu daha önce aldığım en yakın şeydi - ve alay videoları yayınlayarak, Samsung katlanır telefonunun etrafında belirli bir mistik yarattı. Karmaşık (ve zaten dolu) bir ön satışla sınırlı bir sürüm olması gerçeği, yutturmaca davul yardımcı olur. Samsung, Fold'un erken benimseyenlerin statü sembolü olacak lüks bir cihaz olduğunu biliyor. Hiçbirimizin bilmediği şey, katlanabilir telefonların ne kadar süre dayanacağını;

 

013 galaxy fold

 

Kapalı, sandviç gibi gözüküyor.
Katlanabilir telefonlar çılgınca bir fikirdir, çünkü telefonun kendisi bükülür, çünkü ekran kesilir. Bu zor bir hiledir ve iyi yapmak daha da zordur - Sonunda bunu yönetirse size bildiririm. Birkaç yıl önce, katlanabilir bir telefon fütüristik bir şaka gibi geldi: Ah, elbette, telefonunuzu katlayıp cebinize sokacaksınız. Normal cam telefon ekranlarımızın kırılmasını engelleyemiyoruz ve şimdi ekranları plastik yapmak ve bükmek mi istiyorsunuz?

Ancak şimdi, Samsung, Huawei ve TCL gibi telefon üreticileri sayesinde katlanabilir telefonların her geçen gün daha da gerçekleşmesi için yeterince kritik bir kitle var. Google bile harekete geçtiğinde, Android desteği taahhüt ediyor, böylece yazılımı siz ekranı katlayıp açarken bir ekran yönünden diğerine geçecek. Az bilinen bir şirket ilk katlanabilir telefonu Royole FlexPai'yi sattı, ancak Samsung'un Fold'u çoğu insan için ilk "gerçek" katlanabilir telefon.

Katlanabilir telefonlar çok pahalı bir şekilde çalışmaya başlayacaktır - Fold'un 4G sürümü 1.980 Dolardan başlıyor ve Mate X yaklaşık 2.600 Dolar'a mal oluyor - ve çalışmak için bükülmeler olabilir. (İngiltere ve Avustralya’daki fiyatlar TBA’dır, ancak 1.980 $ yaklaşık 1.500 £ veya 2.750 AU’ya dönüşür.) Ancak, eğer yeterli kişi küçük bir gövdeye büyük ekran koyan bir cihaz için çaba sarfederse, katlanabilir bir telefon tasarımının yolu değiştirme şansı vardır. insanlar telefonlarını kullanır: çoklu görev, cihazla etkileşime girme ve hatta tablet gibi diğer cihazları bile eski yapma. Daha önce de söyledim: katlanabilir telefonlar vahşi batı.

Galaxy Fold ile geçirdiğim zaman şu ana kadar çok kısaydı, ama daha yeni başlıyorum. Gelecek günlerde çok daha fazla şey paylaşacağım, o yüzden ferahlamaya devam et!

Katlanabilir tasarıma alışmak
Fold'la geçirdiğim zaman, bir faaliyet telaşı oldu, ancak şimdi cihazı kendim olarak ayarlayabiliyorum. Çok ekranlı arayüzün nüanslarında ustalaşmak için yeterli zamanım olmadı, ancak genel olarak cihaz hakkında ve hala bilmek istediklerimi hissetmek için yeterince zamanım olmadı.

Daha önce de söylediğim gibi, telefon sağlam ve sağlam hissediyor, ancak Samsung kutuya iki parçalı bir kılıf koyuyor. Fold'ün menteşe mekanizması yumuşak bir şekilde hareket eder, ancak büyük bir menteşe telefonun "kanatlarının" genişliğini de oldukça daraltır. Kapalı, sandviç gibi gözüküyor. Sağ tarafta, bir ses seviyesi düğmesi ve bir güç düğmesi var ve parmak izi okuyucusu Bixby düğmesi olarak iki katına çıkıyor.

 

040 galaxy fold

 

Belirgin olan ilk şey, Samsung'un Fold'u kapalı olarak kullanmanız için tasarlamış olmasıdır. Uzun ve dar ve 4,6 inçlik dış ekran küçük gibi geliyor. Yazı tipi boyutu ve simgeler, minyatürleştirilmiştir; bu, telefon ekranlarında avlanıp yolumuza girdiğimiz günlerde bir gerileme hissi uyandırır.

Ancak, tek elle bu şekilde kullanmak kolaydır, özellikle tek yapmanız gereken yazılı mesajlarınızı izlemek veya hızlı bir fotoğraf çekmekti. Daha küçük parmaklarım var, bu yüzden benim için zor değil, ancak kirişli rakamlarla kutsanmışsanız bu "kapak" gösterimi ile mücadele edebilirsiniz. Samsung, fotoğraflarınızda ince ayar yapmak ve daha uzun mesajlar oluşturmak istediğinizde, cihazı tam 7.3 inçlik ihtişamına çıkarmanızı bekliyor.

Kapağı açtığınızda, dışarıdan açtığınız uygulama da içten açılacak. Buna uygulama sürekliliği denir ve bu, Samsung ve Google’ın katlamanın gecikme yaşamadığından emin olmak için birlikte çalıştığı bir şeydir.

Şimdiye kadar denedim birkaç uygulama ile gördüklerim, beklendiği gibi, gecikmeden çalışır. Ancak ekranın içindeki uygulamanın sizi daha küçük ekrana getirmesini istiyorsanız, Ekrandaki ayarlardan bu uygulamaları seçmeniz gerekir. Bunun nedeni, her uygulamanın topuklu ayakkabılarınızı giydirmesini istemeyebilirsiniz - çoğu uygulama için telefonu kapatmanın ne yaptığınızı kapatmak anlamına geldiğine karar verebilirsiniz.

Bu görünümde bir şeyler yazmaya başlayın, bir e-posta söyleyin; Samsung'un daha geniş ekranda yazmayı daha rahat hale getirmek için klavyeyi böldüğünü fark edeceksiniz.

Aynı anda üç uygulamayı kullanmanın bir sanatı var
İçeri girdikten sonra yapabileceğiniz birkaç şey var. Bir uygulamayı tam ekran modunda kullanabilir, iki uygulamayı dikey olarak açabilir veya üçüncü bir panel açabilirsiniz. Aynı anda üçe kadar aktif uygulama elde edersiniz. Yönü değiştirmek için telefonu yatay moda da döndürebilirsiniz. Ne kadar çok açık uygulamanızın, yazı tipinin o kadar küçük olduğunu fark ettim, bu yüzden üçünü de bir seferde kullanmak istemeyebilirsiniz. Ancak bir haber okurken hesap makinesini hızlı bir şekilde açmak istiyorsanız, odağı değiştirmek için ne yaptığınızı durdurmak zorunda değilsiniz.

Ana pencereye bir uygulama yüklemek için, uygulama tepsisine erişmek için yukarı kaydırın. Diğer pencerelerden birindeki bir uygulamayı açmak için sağdaki uygulama tepsisinden (kenar ekranın diğer Galaxy telefonlarında olduğu yer) sallayın ve bu şekilde bir uygulama başlatın. Pencereleri yeniden boyutlandırabilir, bunları kapatabilir ve uygulamanın üstündeki mavi "tutamaçları" kullanarak yeniden konumlandırmak için sürükleyip bırakabilirsiniz.

Şimdiye kadar WhatsApp, Microsoft, Spotify, Amazon Prime Video, Samsung ve Google uygulamalarının tümü tasarımı kullanmak için optimize edildi. Uygulama uygulama sürekliliğini desteklemiyorsa, yine de çalışır, ancak uygulamayı tam ekran için yeniden boyutlandırmanız gerekir; her iki tarafta da siyah çubuklar görürsünüz.

Kırışık ne olacak?
Evet, bir kırışıklık var, ama şimdiye kadar küçük bir tane. Fold açıldığında 7.3 inçlik ekrana bastığım zaman, altındaki menteşe mekanizmasını hissedebiliyorum, fakat hafifçe kaydırıp kaymadığımı gerçekten fark etmiyorum. Telefonu zamanla kullandığımda bunun nasıl karışacağını (veya karışmayacağını) görmemiz gerekecek.

Kamera kurulum
Galaxy Fold'da toplam altı kamera var: arkada üç, biri önde ve ikisi içeride. Ayrıca, telefonu açarken büyük bir çentik vardır. İki iç lensin sağa doğru uzanan siyah bir çubuk (çentik) üzerinde merkezlendiğini göreceksiniz. Samsung, RGB ve yakınlık sensörlerini nereye koyduğunu söylüyor.

4.6 inçlik ekranı kullanarak çekimler yaparken Samsung, çoğu fotoğrafı çekmek için Fold Fold'u kullanmanızı bekliyor çünkü bulanıklığı ve ayarları bu şekilde daha iyi ayarlayabileceksiniz. Fotoğraflarımı çekmek için bir tablet gibi Fold'u tutma fikrini sevdiğimden emin değilim, ancak bu test aşamasında açık fikirli olacağım.