Qualcomm’un başkanı amiral gemisi akıllı telefonların hızla 5G’ye çıkacağını öngörüyor - ancak gelişmekte olan pazarlarda telefonlar hala sadece eski ağlarda çalışacak.

Bu yıl sonra bir telefon almayı planlıyorsanız, 5G'den kaçınamayabilirsiniz.

Qualcomm Başkanı Cristiano Amon geçen hafta, bu tatil sezonunda veya 2020 yılının başlarında Çin Yeni Yılı'na göre, tüm büyük amiral gemisi telefonlarının 5G'yi çalıştıracağını - ve yeni, süper olmayan bir üst seviye cihaz satın alma seçeneğinin bile bulunmayabileceğini belirtti. hızlı bağlantı.

Amon geçen hafta Barselona'da düzenlenen Mobile World Congress'te düzenlenen röportajda, "5G pazarları için, taşıyıcıların çoğu bu pazarlarda 5G'yi piyasaya sürüyorsa, sadece 5G bayrak gemilerine sahip olacağınızı göreceksiniz" dedi. .

Bu, bu yılın başlarında gelen 5G telefonların ilk ürün stratejisinden farklıdır. Çoğu şirket, daha hızlı bir ağda çalışan amiral telefonlarının bir versiyonunu ve sadece 4G LTE ve daha eski ağlara giren diğer varyasyonları sunmaktadır. Samsung Galaxy S10 5G, temelde steroid olan 4G LTE özellikli Galaxy 10 Plus. Ve Xiaomi'nin Mi Mix 3 5G aslında 5G çip eklenmiş olan şirketin 4G LTE Mi Mix 3 telefonu.

5G, kablosuz ağların hızını, kapsamını ve yanıt vermesini önemli ölçüde artırabilen bir oyun değişen teknoloji olarak tanıtıldı. Bugünkü tipik hücresel bağlantınızdan 10 ila 100 kat daha hızlı çalışabiliyor ve hatta evinize giden bir fiber optik kabloyla elde edebileceğiniz her şeyden daha hızlı çalışabiliyor. Ancak 5G'nin kullanımına yeni başlıyor. İlk cihazlar henüz satışa sunulmadı ve çoğu operatör 5G ağlarını açmadı.

Bu yılın başlarında çoğu akıllı telefon müşterisi hala 4G modellerini tercih edecek. Ancak, şimdi çoğu alıcı için tipik olan iki veya üç yıl boyunca telefonunuzda kalmayı planlıyorsanız, tercih ettiğiniz satıcıdan 5G modeline ulaşmak isteyebilirsiniz.

5G'nin kullanıma sunumu
Neredeyse tüm büyük Android ahize yapımcıları bu yılın başlarında 5G'ye geçecekler. Esasen hepsi Huawei hariç olmak üzere Qualcomm'un 5G modemlerini kullanacak. Aralık ayında Amon, her büyük Android cep telefonu satıcısının, 2019 tatillerinde 5G amiral gemisi bir telefon sunacağını tahmin ediyordu.

Dünyanın en büyük akıllı telefon sağlayıcısı olan Samsung, San Francisco'daki Paketlenmemiş etkinliği sırasında MWC'den önce ilk 5G telefonunu tanıttı ve Oppo geçen hafta 5G telefonunu ilk kez konuştu. Huawei, 5G Mate X'i MWC'de katlanabileceğini gösterdi ve Xiaomi, Mi Mix 3 5G'yi ayrıntılı olarak anlattı. MWC ayrıca LG'nin V50 ve ZTE'nin Axon 10 Pro'nun ilk versiyonunu belirledi ve Sony ve OnePlus bu yıl piyasaya sürecekleri cihazlar için prototipler gösterdi.

İlk cihazların en azından 2019'un başında değil, hızlı ağlara bağlanacak pek çok yeri olmayacak. AT&T ve Verizon gibi taşıyıcılar ilk önce Dallas gibi şehirlerin ceplerinde olacak olan 5G ağlarını açmaya başladılar. Taşıyıcılar bir şehirde 5G kapsama alanı bulunduğunu söyleseler bile, aslında uyumlu bir cihazla bile ağa girmek için mücadele edebilirsiniz.

Ancak Qualcomm'dan Amon, 5G'nin 4G'den daha hızlı geldiğini söyledi.

“ABD'ye, 2019'un ikinci yarısına ve tatil sezonuna bakarsanız, tüm taşıyıcıların 5G'si olacak” dedi.

 

huawei mate x clement wong

 

Gelişmekte olan piyasaların yavaş toparlanması
5G, gelişmekte olan pazarlarda ABD gibi yerlerden daha yavaş geliyor. Amon, bu alanlarda, el cihazı üreticilerinin bayrak gemilerinin 4G versiyonlarının yanı sıra, 2019 ve 2020 başlarında bir 5G varyantı sunmaya devam edeceğini söyledi.

“4G'nin amiral gemiden küresel olarak kaybolmaya başladığı kesişme noktası muhtemelen 2020'nin ikinci yarısında” dedi.

Bu muhtemelen Apple'ın ilk 5G telefonuna sahip olacağı zaman. Şirket daha önce cihazlarının kablosuz yongaları için Qualcomm'a güveniyordu, ancak Qualcomm ile patent lisanslama savaşı nedeniyle geçtiğimiz birkaç yıl boyunca Intel ile çalıştı. Intel'in 5G modeminin 2020'ye kadar telefonlarda olmayacağını söyledi.

Apple'ın yaklaşık 5G fişle konuştuğu bir başka şirket olan MediaTek'in, gelecek yıllara kadar 5G telefonlarda modemlerinin bulunmayacağını ve MediaTek'in kablosuz iletişim işinde ürün pazarlama kıdemli kıdemli müdürü Yenchi Lee'nin MWC'de yaptığı röportajda söylediğini belirtti. İlk 5G modem müşterileri cihazlarını Çin'de piyasaya süreceklerini söyledi.

Lee, insanların bu yıl ilk 5G akıllı telefonlarını satın alırken, alıcılar için hala net bir faydası olmadığını belirtti.

"5G aygıtları olsa bile, ne olmuş?" dedi. "Pazarın ve ekosistemin uygulamalarının 5G'nin son kullanıcılara getirebileceklerinden gerçekten faydalanması biraz zaman alacak."

Umut şu ki 5G için en uygun zaman 2020.