Canon, sinema kamera serisinin yeni bir üyesi olan ve fotoğraflar için de iyi bir seçim gibi görünen EOS R5C'yi tanıttı. Canon'un EOS R5 aynasız fotoğraf makinesine

çok benziyor , ancak aktif bir soğutma sistemine uyum sağlamak için arkada büyük bir kambur var. Bu nedenle, 8K veya yüksek kare hızlı 4K video çekerken aşırı ısınma sorunları olmadan EOS R5'in birçok avantajını sunar.

Video tarafında, EOS R5C, sensörün tüm genişliğini kullanarak Canon'un 12 bit RAW LT formatında 60 fps'ye kadar 8K çekebilir; bu, R5'te bulunan 8K 30p RAW'dan büyük bir adımdır. Daha da iyisi, bu ayarda "süresiz" çalışabilirken, R5 aşırı ısınma sorunları nedeniyle 8K 30p'de sadece 20 dakika ile sınırlıdır. Ayrıca, Super 35 mm kırpma ile RAW 5,9K/60p, Super 16 kırpma ile 2,9K/120p ve kırpma ve tam AF özelliği olmadan 120 fps'ye kadar 4K'yı işleyebilir.

Ayrıca HDMI bağlantı noktası aracılığıyla 8K/30P'ye kadar harici bir kayıt cihazına ProRes RAW çıkışını da destekler. Canon, "Proxy verileri aynı zamanda kameradaki bir SD karta eş zamanlı olarak kaydedilebilir, bu da verimli üretim sonrası işlemlerin sağlanmasına yardımcı olur" dedi. Ne yazık ki, tam boyutlu bir bağlantı noktası yerine mikro HDMI kullanıyor - özel bir sinema kamerası için ideal değil.

Bununla birlikte, R5'in aksine, R5C'nin gövde içi stabilizasyonu yoktur - bu nedenle fotoğraf veya video için herhangi bir optik sarsıntı azaltma yalnızca desteklenen lensler aracılığıyla kullanılabilir. Bununla birlikte, optik lens stabilizasyonu, Canon'un 1.1x görüntü kırpma ile elektronik stabilizasyonu ile uyum içinde çalışabilir.

Dikkate değer bir sınırlama daha var. EOS R5C, R5 ile aynı LP-E6NH pilleri kullandığından, lens yuvasını belirli video modlarında (30p üzerinde 8K ve 5,9K ve 60 fps üzerinde 2,9K Super 16) çalıştırmak için yeterli güce sahip değildir. Bu, yalnızca pil gücüyle ilgili ayarlarda otomatik odaklamayı kaybettiğiniz anlamına gelir, ancak bunu Canon'un PD-E1 USB güç kaynağından veya yeni DC kuplöründen gelen harici gücü kullanarak geri alabilirsiniz.

Fotoğraf tarafında, tam çerçeve 45 megapiksel sensör ve elektronik obtüratör modunda 20 fps çekim hızı (mekanik obtüratör ile 12 fps) büyük bir artı. Hem fotoğraf hem de video için Canon'un Çift Piksel otomatik odaklama sistemini, göz/yüz algılama ve nesne takibini kullanır, bu nedenle R5 ile aynı mükemmel AF performansını sunmalıdır. Kamerayı fotoğraf moduna getirdiğinizde, tüm menüler ve düğme ayarları buna göre değişir.

EOS R5 ile aynı, 3,2 inç değişken açılı açılır LCD monitör ve 5,76 milyon noktalı vizör ile birlikte gelir. Gelişmiş dinamik aralık için Canon Log 3'e sahip olsanız da, diğer Canon sinema kameralarında bulunan üstün Log 2 seçeneği mevcut değildir. Diğer özellikler arasında çift kart yuvası (bir CFexpress ve bir SD UHS-II), hayvan gözü algılama (kediler, köpekler veya kuşlar), araç algılama, mikrofonlar ve diğer aksesuarlar için çok işlevli bir ayakkabı, çok kameralı çekimler için bir zaman kodu terminali ve sürekli güç sağlamak için bir DC kuplör.

EOS R5C, R5'e göre 600$'lık bir prim olan 4.499$'a Mart ayında gelecek. Çok daha az paraya bazı Canon sinema kamera modellerinden daha fazlasını yapabildiğinden ve çok daha küçük olduğundan oldukça ilginç bir model. Aynı zamanda, Sony'nin 6.500 dolarlık A1 hibridini satın almak istiyorlarsa, fotoğraf/video hibrit atıcılarına ciddi bir duraklama verebilir .